Sportowcy często sięgają po niesteroidowe leki przeciwzapalne. Kiedyś nieodłącznym elementem zestawu (ECA), który miał nasilać „spalanie” tkanki tłuszczowej, była aspiryna (obok efedryny i kofeiny). Nie jestem zwolennikiem sięgania po środki z grupy NLPZ, gdyż mogą być groźne dla żołądka (niektóre także dla nerek i wątroby w sposób zależny od [...]
Niedawno natrafiłem na dość interesujące badanie naukowe dotyczące sytości poszczególnych rodzajów mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać [...]
Choćby napisało się liczne artykuły i tak zawsze można wymyślić nowe pytania, problemy i palące kwestie. Oto przegląd tego rodzaju pytań, dotyczących diety, treningu, dopingu i suplementacji. Istnieją wyjątki od tej reguły. Przykładowo łydki czy mięśnie naramienne „lubią” większą liczbę powtórzeń (15-30). To nie znaczy, że zawsze będzie to [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
Suplementacja aminokwasami rozgałęzionymi BCAA jest dość popularna. Na forum często obserwujemy, jak osoby kompletujące zestawy suplementów pod swój cel treningowy stosują aminokwasy, niezależnie od tego, czy chcą przybrać na masie mięśniowej, czy zająć się redukcją tłuszczu. Co sprawia, że produkt tego typu jest popularny, pomimo tego, że nie [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
Dieta ketogeniczna wywołuje problemy z tarczycą? Tak przynajmniej twierdzą tureccy naukowcy. Celem badania była ocena czynności tarczycy u dzieci stosujących dietę ketogeniczną przez co najmniej 1 rok z powodu padaczki lekoopornej. Łącznie 120 pacjentów, 63 płci męskiej, 52,5%; średni wiek 7,3 ± 4,3 lat było leczonych dietą ketogeniczną. [...]
[...] Jan;21(1):1-12. Medscape Family Medicine. “Exercise: How Does It Promote Insulin Sensitivity?” Curr Pharm Des. 2012;18(28):4326-49. Essays Biochem. 2006;42:105-17. IDEA Health and Fitness Association. “Exercise and the Inflammation Process” Science Daily. “Fitness Reduces Inflammation, Study Suggests” Med Sci Sports Exerc. 2011 [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]
Wśród przeciwników aspartamu i innych sztucznych substancji słodzących, dość popularne jest przekonanie o ich szkodliwości i wpływie na zwiększone łaknienie, a co za tym idzie dostarczanie większej ilości energii z pożywienia. Podsumowanie Badania naukowe nie potwierdzają rakotwórczego potencjału aspartamu, jego wpływu na zwiększenie apetytu ani [...]
[...] PubMed (nih.gov) Stress, cortisol, and other appetite-related hormones: Prospective prediction of 6-month changes in food cravings and weight - PubMed (nih.gov) How stress can make us overeat - Harvard Health Increasing water intake influences hunger and food preference, but does not reliably suppress energy intake in adults - PubMed (nih.gov)
Zadając pytanie jakiejkolwiek osobie "ile dziennie powinniśmy pić wody?", najprawdopodobniej uzyskamy odpowiedź "im więcej, tym lepiej". Jednak, jak rzekł Paracelsus "dawka czyni truciznę", zarówno nadmiar, jak i niedobór wody jest dla nas groźny. Podsumowanie Można dostosować się do tego, co zaleca wielu trenerów i wyliczyć swoje [...]
[...] Daily. “Does Iron Cause Alzheimer’s? Accumulation Of Iron In Brain Could Disrupt Neuronal Communication, Causing Disease To Develop”, Dr. Andrew Weil. “Excess Iron: A Health Risk?”, Science Daily. “Aluminum: Its likely contribution to Alzheimer’s disease” October 13, 2014., Front Aging Neurosci. 2014; 6: 62.Published online 2014 Apr 8. doi: [...]
W ostatnich latach niesamowicie modne stały się przyrządy do masażu. Czy to tylko chwilowy trend czy może w rolowaniu jest coś więcej? Rolowanie a sztywność tętnic Z kolei Takano Buokamoto i in. sugerują, że rolowanie wałkiem piankowym ma wpływ nawet na sztywność tętnic i poprawia funkcję śródbłonka naczyniowego. Jakie znaczenie ma sztywność [...]
Cukier jest silnie demonizowany w Internecie oraz w prasie, radiu i telewizji, tymczasem jest tylko małą cegiełką, która buduje bardziej złożony problem. Nie można obarczać winą za wszystkie problemy związane z nadwagą i otyłością, cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. O wiele ważniejszy jest tu ogólnie niezdrowy sposób odżywiania, a duża podaż [...]
Potas należy do najważniejszych składników mineralnych diety. Odpowiada za regulację ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, utrzymanie rytmu serca i funkcjonowanie układu pokarmowego (zaparcia). Zalecana dzienna porcja do spożycia to co najmniej kilka gramów dziennie (pochodzących z diety lub np. z suplementów w rodzaju tabletek i proszków z [...]
[...] może prowadzić do fatalnych skutków zdrowotnych. Bardzo ważne jest wdrażanie zdrowych nawyków żywieniowych, czyli zastępowanie słodkich napojów wodą, słodyczy zdrowszymi alternatywami, spożywanie dużej ilości warzyw zawierających błonnik, utrzymywanie wyższego spożycia białka, a przede wszystkim świadomość, jak cukier spożywany długofalowo [...]
Korzystanie z jacuzzi, czyli ciepłej kąpieli w bulgoczącej od powietrza wpuszczanego z dysz wodzie, to nie tylko chwilowa przyjemność. Poza tym, że ułatwia relaksację mięśni, w tym mięśni głębokich wokół kręgosłupa, to może też mieć pewne działania pośrednie. Pojedyncze publikacje naukowe wskazują, że jacuzzi może w jakimś stopniu wpłynąć na [...]
Indeks glikemiczny (IG) jest czymś, co znają prawdopodobnie wszyscy, równie osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, osoby zdrowo się odżywiające, będące na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Indeks glikemiczny vs indeks [...]